Isnin, 10 Oktober 2022

Hadis mengenai Sholawat Kepada Nabi Muhammad SAW

 

Shalawat kepada Nabi adalah salah satu bentuk ibadat yang besar. Apabila kita menzahirkan rasa syukur kepada Nabi dengan berdoa kepadanya, berjuta-juta malaikat juga berdoa untuk kita. Pada suatu hari, Rasulullah SAW datang dengan wajah berseri dan berkata:

"Malaikat Gabriel datang kepada saya dan berkata, 'Sangat menyenangkan bagi anda untuk mengetahui, wahai Muhammad bahawa untuk satu Shalawat salah seorang daripada umatmu, saya akan mengimbangi dengan sepuluh doa untuknya dan sepuluh salam untuk saya, saya akan membalas dengan sepuluh salam untuknya. '" ( HR. An-Nasa'i).

Dalam hadis lain, Rasulullah SAW bersabda,

"Jika seseorang melawan saya, maka malaikat juga akan berdoa untuk keselamatan baginya, yang berjuang, sama ada sedikit atau banyak." ( HR. Ibn Majah dan Thabrani).

Berdasarkan hadis-hadis sejarah ini, dapat dilihat bahawa membaca shalawat ke atas Nabi mempunyai banyak faedah dan kebaikan. Berikut adalah ulasan penuh:

1. Diutamakan pada Hari Kiamat

Ini selaras dengan firman Nabi Muhammad SAW, iaitu:

"Sesungguhnya yang paling utama bagi saya lelaki esok pada penghujung hari, adalah orang-orang yang membaca lebih banyak shalawat kepada saya." (HR. Turmudzi of Ibn' Mas'ud Ra)

2. Mempelawa Kedatangan Hadiah dan Nikmat daripada Allah Yang Maha Kuasa

Doa dan doa mempunyai pengaruh yang besar dalam menjemput kedatangan hadiah dan nikmat Allah Yang Maha Kuasa. Shalawat adalah doa. Dengan berjuang, kita secara tidak langsung telah menjemput kedatangan hadiah dan nikmat daripada Tuhan, Pemberi Nikmat.

3. Mendapat Kebanggaan Rasulullah SAW berpuas hati dengan shalawat, sebagaimana firman baginda:

"Sesungguhnya saya bangga dengan anda kepada orang lain."

Sebagai orang yang bangga, kita harus mencintainya, sentiasa mengatakan namanya dan berjuang untuknya.

4. Mendekatkan diri dengan Allah Yang Maha Kuasa

Suatu ketika dahulu, sebagaimana yang diturunkan oleh Allah Yang Maha Kuasa kepada Rasulullah SAW, Allah telah diamanahkan kepada Nabi Musa sebagai :

"Wahai Musa, adakah kamu berharap agar aku lebih dekat denganmu daripada keakraban ucapan kepada lidahmu, daripada bisikan hatimu dari hatimu sendiri, daripada rohmu kepada tubuhmu dan daripada cahaya matamu ke matamu?"

Musa sebagai. Menjawab:

"Ya, Wahai Tuhanku." Lalu Allah berfirman: "Maka berlipat ganda membacakan shalawat kepada Rasulullah SAW."

5. Diangkat UntukNya Sepuluh Darjah dan Dikeluarkan DaripadaNya Sepuluh Maksiat

Abas bin Malik berkata, telah berkata kepada Rasulullah SAW :

"Sesiapa yang melawan saya sekali, sudah pasti Allah akan melawannya sepuluh kali dan dikeluarkan daripadanya sepuluh perintah, diangkat untuknya sepuluh darjah." (HR. An-Nasa'I no. 1296)

6. Shalawat menjanjikan tempat pulangan terbaik bagi mereka yang mengamalkannya dan memberi kejayaan dengan ganjaran yang banyak.

7. Shalawat adalah amal yang paling mudah diberikan, menjadikan keadaan hati bersih, dan melalui shalawat barokah-barokah diturunkan dan doa diberikan.

8. Dengan shalawat seseorang itu boleh mencapai kesanggupan Allah Yang Maha Kuasa.

9. Dengan shalawat seseorang mendapat kebahagiaan dan kepuasan, diampunkan dosa-dosanya, dan dapat membaca tangga ke tahap tertinggi.

10. Dalam sebuah hadis diriwayatkan bahawa shalawat boleh menyamai ganjaran beribadah kepada hamba yang bebas.

11. Orang yang sentiasa melipatgandakan bacaan shalawat bagi Nabi akan menerima pahala yang paling besar, iaitu, Nabi akan hadir di sisinya ketika menghadapi korban kematian.

12. Shalawat boleh membawa masuk ramai isteri dan istana di syurga.

13. Sesetengah shalawat mempunyai faedah istimewa dalam setiap bacaan mereka. Seperti shalawat Munjiyat, shalawat ini berguna untuk menentang semua jenis bencana dan memenuhi semua jenis perayaan yang agak besar dan bahkan mendesak, tentu saja, dengan cara tertentu.

14. Melanggar perbuatan orang munafik dan kafir.

15. Allah Yang Maha Kuasa telah memerintahkan dan mendorong kita untuk berjuang atas Nabi, dengan kehormatan dan penghargaan kepada-Nya.

Begitu istimewalah kedudukan Nabi Muhammad SAW, bahawa sesiapa yang membaca dan mengamalkan shalawat di atasnya akan diberi manfaat yang boleh membawa kita kepada garis kebaikan. Semoga manfaat membaca shalawat ini dapat menjadikan kita, individu yang lebih dekat dengan Rasulullah SAW khususnya kepada Allah Yang Maha Esa.

Bacaan Shalawat Memang terdapat pelbagai jenis nabi Shalawat, antaranya ialah Shalawat iaitu disyari'atkan. Shalawat ini merupakan shalawat yang diajarkan oleh Rasulullah SAW kepada sahabat-sahabatnya. Antara bentuk shalawat yang diajar oleh Nabi Muhammad SAW ialah:

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ كَمَا صَلَّيْتَ عَلَى (إِبْرَاهِيمَ وَعَلَى) آلِ إِبْرَاهِيمَ إِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ اللَّهُمَّ بَارِكْ (فِي رِوَايَةٍ: وَ بَارِكْ) عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ كَمَا بَارَكْتَ عَلَى (إِبْرَاهِيمَ وَعَلَى) آلِ إِبْرَاهِيمَ إِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ

(Allahumma shalli 'ala Muhammad wa 'ala ali Muhammad, kamaa shallaita 'ala Ibrahim wa 'ala aali Ibrahim, innaKa Hamidum Majid. Allahumma barik (dalam satu akaun, wa barik, tanpa Allahumma) 'ala Muhammad wa 'ala ali Muhammad, kama barakta 'ala Ibrahim wa 'ala ali Ibrahim, innaKa Hamiidum Majid).

Oh tuhan. Berikan (iaitu, tambah) shalawat (syirik) kepada Muhammad dan kepada keluarga Muhammad SAW, kerana Engkau telah memberikan shalawat kepada Ibrahim dan kepada keluarga Ibrahim, sesungguhnya Engkau Art Paling Terpuji (sekali lagi) Maha Gemilang. Oh tuhan. Berikan rahmat (kebaikan tambahan) kepada Muhammad dan kepada keluarga Muhammad, kerana Engkau telah memberi rahmat kepada Ibrahim dan keluarga Abraham, sesungguhnya Engkau Paling Terpuji (sekali lagi) Maha Mulia. " (HR. Bukhari, umat Islam dan lain-lain. Lihat Shifat Shalat Nabi, ms. 165-166, Karya Al-Albani, Maktabah Al-Ma'arif).